Nektarinky

100632342Nektarinky jsou chutnou pochoutkou, kterou si vychutnáváme zejména v letních měsících. Jsou však také plné vitaminů a minerálů a toho bychom měli využít ve svůj prospěch. Nektarinky jsou vyšlechtěny z broskví. Oproti broskvím nemají na slupce chloupky a bývají o něco tvrdší. Dužina nektarinek je bílá, žlutá či růžová. Vůně a chuť nektarinek je výraznější než u broskví. Nektarinky jsou dokonce sladší než broskve. Nejčastěji se pěstuje bělomasá odrůda nektarinek, tzv. Early Rivers. Po ní dozrává John Rivers a Lord Napier. Pozdní odrůdou nektarinek je Pineapple, která dozrává později a v chladnějších oblastech často nestihne dozrát vůbec. Název nektarinky pochází z řeckého výrazu nektar, což znamená „nápoj bohů“. Energetická hodnota nektarinky je 36 kcal na 100 g. Dopřát si je tedy rozhodně mohou i ti, kteří si hlídají linii.

V nektarinkách najdeme velké množství vody a taky hodně vitaminu C. Jeden kus nektarinky dokonce pokryje denní dávku doporučené spotřeby u dospělého člověka. Vitamin C je dobrý v tom, že pomáhá tělu vstřebávat železo. Železo i vitamin C podporují imunitní systém.

Nektarinky je nejlepší konzumovat syrové a čerstvé – jen tak si uchovají maximum látek. Avšak můžeme je i zavařit, vyrobit z nich kompot, džem či marmeládu. A sorbet či zmrzlina z nektarinek také není k zahození. Stejně tak se mohou přidávat i do ovocných koláčů.

Be Sociable, Share!

Přidání komentáře