Tmavý čokoládový mousse s višňovým dipem

86796489Ingredience

200g Lindt čokoláda na vaření, nebo Excellence 70%
5 vajec
špetka soli
150 g cukru
2 lžíce rumu
125 g šlehačka
2-3 lžíce třešní
400ml višňové šťávy
semena z 1 vanilkového lusku
1 celá skořice
3kusy badyánu
1 čajová lžička kukuřičného škrobu rozpuštěného v malém množství studené vody
šťáva z půlky citronu
200 g višní
4-5 lžíce strouhané čokolády z řady Lindt Excellence na ozdobu

Postup

• Nalámejte čokoládu na malé kousky a rozpusťe ji ve vodní lázni.
• Oddělte žloutky od bílků.
• Přidejte špetku soli do bílků a ušlehejte do tuha. V průběhu šlehání postupně přidávejte 100 g cukru.
• Do žloutků přidejte semínka z vanilkového lusku, dále rum a metličkou je vyšlehejte do pěny.
• Do vzniklé pěny vmíchejte rozpuštěnou čokoládu, dále šlehačku a ztuhlé bílky.
• Čokoládovou pěnu dejte do misky, zarovnejte ji, aby byla na povrchu hladká a nechte v ledničce zakryté po dobu 3 hodin.
• Zkaramelizujte zbývající cukr, přidejte višně i višňovou štávu. Přidejte koření (skořici a badyán) a povařte na mírném ohni asi 15 minut.
• Do višnové omáčky/polévky přidejte rozpuštěný kukuřičný škrob a vzniklou směs přelijte přez síto. Dle chuti přidejte štávu z citrónu.
• Do hlubokých talířů vložte třešně, nalijte višňovou omáčku/polévku a do středu umístěte kopeček čokoládové pěny.
• Ozdobte hoblinami nastrouhané čokolády.

Be Sociable, Share!

Přidání komentáře