Malá kuchyňská revoluce

Dione_imageCo nového bychom si přáli do kuchyně? Kuchyňskou linku, myčku, varnou desku nebo robota? Ale i maličkosti dokáží udělat radost a usnadnit práci. Co třeba si konečně udělat pořádek v koření?

Kolik koření máš, tolikrát jsi člověkem

Pepř, paprika, bazalka, oregano, tymián, bobkový list, skořice, je těžké udržet v tom nějaký systém. A to jsme jmenovali pouze jednodruhová koření, přidejme směsi jako grilovací koření, provensálské koření, kari a máme z toho slušný guláš. Většina z nás je asi pyšným vlastníkem několika kořenek se solí, pepřem, majoránkou a několika dalšími druhy. Ale co ten zbytek? Co těch zbylých klidně dvacet, klidně třicet sáčků, které máme doma? Naprostá většina z nás nechává koření v jeho originálním sáčku, tento sáček po otevření stočí a položí mezi ostatní druhy. Není pochyb o tom, že tento typ skladování má jisté nevýhody. Koření brzy vyčichne, sype se a kvůli srolovanému sáčku je obvykle těžké jej mezi ostatními druhy hned poznat.

Koření na „sucháč“

Tento systém právě představuje odborník na koření Vitana, který jako první přichází s revoluční změnou obalu. Ano, je to tak, konečně se dočkáme funkčních uzavíratelných sáčků! Obaly jsou totiž nově opatřeny speciálním suchým zipem. Koření tak vydrží déle čerstvé a voňavé. „Konečně jsme dokázali splnit spotřebitelkám jejich velký sen – mít sáček, který bude možné zavírat. Vědí, že koření po otevření sáčku rychle ztrácí chuť i aroma. Skladování koření prostě hodně řeší. Zavírací sáček je výhoda, kterou ocení a v tuto chvíli ji nikdo jiný nenabízí,“ říká Alice Feixová ze společnosti Vitana.

Nový fresh design

Obaly navíc projdou kompletní proměnou. Budou vyrobeny z pevnějšího materiálu, aby se sáčky nekrčily, a názvy jednotlivých druhů budou výraznější, aby nebyl problém se v koření okamžitě zorientovat. Vitana si také uvědomila, že ačkoliv se podle průzkumů její koření v České republice těší velké oblibě, spotřebitelé rádi nakupují i očima. A proto se rozhodla vyjít svým zákazníkům vstříc a dát koření nový hezčí a modernější kabát.

Praktické „vitaňácké“ obaly se brzy objeví v obchodech a určitě potěší své spotřebitele. Útulná a čistá kuchyň totiž spočívá v detailech. A na to je dobré nezapomínat!

Vyzrajte na první chladné dny: dva výborné čaje pro posílení imunity!

Podzim na krku a zima za dveřmi. Někdo stále lítostivě pokukuje po odložených letních šatech, jiný už se raduje z podzimních barev. Ať se nám stávající roční období líbí nebo ne, faktem zůstává, že na podzim je člověk nejvíc ohrožen nemocemi všeho druhu. Na imunitu není radno zapomínat právě v těžkých časech teplotních změn, častých dešťů a zvýšené pracovní zátěže. Tak co se trochu zahřát, pochutnat si a zároveň podpořit své tělo v boji proti vnějším vlivům? Máme pro vás tipy na čaje na posílení imunity, které jsou jednoduché na přípravu a vaše tělo vám za ně poděkuje!

Naše doporučení: neváhejte připravovat čaje z koření od předních osvědčených výrobců, kteří plní přísné zdravotní normy. Tím se vyhnete rizikovým faktorům jako jsou plísně a pesticidy, které se mohou objevit v koření skladovaném v pytlích od různých menších obchodníků.

Indický zázrak po česku

Tento čaj má velmi lahodnou chuť a prohřeje vaše tělo odshora až dolů. Každé z užitého koření má vlastní soubor účinných látek, a dohromady tak tvoří neporazitelnou směs. Zázvor působí antibakteriálně a protizánětlivé, je prevencí proti chřipce a rýmě. Hřebíček má antiseptické a znecitlivující účinky, skořice podporuje krevní oběh, zažívání a příznivě působí proti chřipkám a nachlazení, bílý pepř je zase antioxidant a takto bychom mohli pokračovat.

Jak na to?

Masala chai

2 svitky skořice (Skořice celá Vitana)

4 tobolky kardamomu, rozlomené

4 hřebíčky Vitana

½ hvězdičky badyánu (Badyán celý Vitana)

2 silné plátky čerstvého nebo 2 lžičky mletého zázvoru Vitana

na špičku lžičky bílého pepře mletého Vitana

2 zarovnané lžičky sypaného černého čaje

500 ml plnotučného nebo sójového mléka

4 lžíce medu nebo podle chuti

500 ml vody přivedeme k varu spolu s kořením a zázvorem. Jakmile směs projde varem, vypneme a necháme 15 minut odstát. Poté přivedeme znovu k varu a vsypeme černý čaj. Opět vypneme a necháme 3-5 minut louhovat podle toho, jak silný čaj chceme mít (masala chai může mít také povzbuzující účinky). Přecedíme a vmícháme mléko a med.

Masala chai nebo jen „chai“, jak mu říkají Britové, si můžete samozřejmě vylepšovat podle své chuti. Přidejte třeba muškátový oříšek, sušenou pomerančovou kůru nebo třeba chilli. V každém indickém státě se masala chai připravuje trochu jinak. Například v  Kašmíru jej připravují ze zeleného čaje, v Bhópalu zase přidávají špetku soli. Fantazii se meze nekladou.

Nedejte chřipce šanci

Máme v zásobě také variantu pro ty, kteří orientálním chutím příliš neholdují. Cítíte, že na vás, jak se lidově říká, něco leze? Vyzkoušejte tento hřejivý čaj plný chuti s kajenským pepřem, zázvorem a citronem. Nic účinnějšího už snad ani nemůže existovat.  Málokdo ví,  že Kajenský pepř je zvláštní odrůda mleté červené chilli papričky. Účinná látka kapsaicin má mnohé pozitivní zdravotní účinky a jednou z nich je právě schopnost zmírňovat dráždivý kaše a bolesti v krku, nemluvě jeho protizánětlivých účincích a schopnosti zmírňovat bolesti hlavy.

Čaj s kajenským pepřem a zázvorem

1 sáček zeleného čaje

3 plátky čerstvého zázvoru

3 lžíce citronové šťávy

2 lžíce medu

1 ks Skořice celé Vitana

1 hřebíček Vitana

špetka Kajenského pepře Vitana

Zalijte horkou vodou směs čaje, zázvoru, kajenského pepře a ostatního koření, nechte 10 minut louhovat. Přidejte med, citron – promíchejte a nakonec přeceďte.

Aromalampy s vašeho oblíbeného koření

Vůni oblíbeného koření můžete absorbovat i díky doma vyrobené aromalampě. Do vody v aromalampě přidejte pár kapek stolního oleje a vložte kousky skořice, hřebíček nebo jiné koření, které jste si v poslední době oblíbili nebo vám zkrátka voní. Dopřejte si chvilku relaxu s čajem a vlastní vonnou směsí z kvalitního koření.

Be Sociable, Share!

Přidání komentáře