Léto plné chutí s tuňákem Calvo

86504565Calvo, prémiová značka na trhu s tuňáky v konzervě, přináší lehké zdravé recepty vhodné nejen pro horké dny. Léto je oblíbeným obdobím fanoušků zdravého životního stylu i gurmánů a šéfkuchařů. Čerstvá zelenina a voňavé bylinky jsou v tomto ročním období jednoduše dostupné a přímo vybízí k přípravě zdravých jídel a objevování nových chuťových kombinací.

Recepty s tuňákem Calvo byly sestaveny tak, aby obsahovaly zdravé tuky a bílkoviny, které organismu v našich krajích často chybí. Recepty sestávají z čerstvé zeleniny plné vitamínů a minerálních látek. Náročnější strávníky jistě zaujme koláč s tuňákem ze špaldové mouky, který zaručeně zasytí a zároveň představuje ideální volbu pro letní výlety. Dostaňte z letošního léta maximum a nabijte organismus vitaminy, minerály a potřebnými omega-3 mastnými kyselinami.

Avokádo plněné tuňákem

Ingredience (pro 2 osoby):

  • 4 zralá avokáda
  • 2 plechovky tuňáka Calvo v olivovém oleji 80 g
  • 1 větší rajče
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • hrst nasekaného koriandru
  • 1 citrón
  • sůl a pepř
  • cherry rajčátka a koriandrová nebo petrželová nať na ozdobu

Doba přípravy: 20 minut

Avokáda oloupeme, rozpůlíme a vyjmeme pecky. Vzniklé poloviny pokapeme citrónem, aby nedošlo k oxidaci. Pomocí lžíce prohloubíme otvory po peckách u šesti polovin avokád. Získanou dužinu spolu se zbylými dvěma polovinami avokád rozmačkáme vidličkou nebo rozetřeme nožem. Najemno nakrájíme červenou cibuli, rajče a česnek. Maso z tuňáka necháme odkapat a smícháme spolu s rajčaty, červenou cibulí, česnekem a rozmačkaným avokádem. Nakonec vzniklou směs dochutíme přidáním koriandru, soli a pepře. Směsí plníme půlky avokáda, které můžeme ozdobit půlkou cherry rajčátka a lístky koriandru. Podávat můžeme samostatně nebo s opečeným chlebem ochuceným olivovým olejem, česnekem a bylinkami.

Cuketové nudličky s tuňákem

Ingredience (pro 2 osoby):

  • 1 filé z tuňáka Calvo ve skle
  • 2 menší mladé cukety
  • 2 hrsti slunečnicových semínek
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • 6 cherry rajčátek
  • 2 hrsti čerstvé bazalky
  • sůl, pepř a olivový olej

Doba přípravy: 25 minut

Cukety nakrájíme na nudličky o tloušťce asi 4 milimetry.  Nudličky prosolíme a necháme odležet. Připravíme si filé z tuňáka a necháme jej okapat. Najemno nakrájíme česnek.  Na olivovém oleji orestujeme celá cherry rajčátka a následně přidáme osušené cuketové nudličky, jež také lehce orestujeme.  Nakonec přidáme nakrájený česnek a bazalku a dochutíme solí a pepřem. Cuketové nudličky nandáme na talíř, přidáme tuňákové maso a posypeme slunečnicovými semínky opraženými na suché pánvi. Hotové jídlo ozdobíme čerstvou bazalkou.

Koláč s tuňákem

Ingredience (2 osoby):

Těsto:

  • 250 g špaldové mouky
  • 1 vejce
  • 125 g másla
  • hrst čerstvého oregana
  • 25 ml studené vody
  • sůl

 

Náplň:

  • 1 balení tuňáka Calvo v olivovém oleji nebo s oreganem 3 x 80 g
  • hrst vypeckovaných černých oliv
  • 100 g sýru feta nebo sýru balkánského typu nakrájeného na kousky
  • 5 cherry rajčátek rozkrojených na polovinu
  • ½ středně velkého pórku nakrájeného na kolečka
  • hrst čerstvého oregana
  • 2 vejce

Doba přípravy: 60 minut

Mouku prosejeme a nasypeme do mísy, přidáme vejce, nakrájené máslo a najemno nasekané čerstvé oregano. Směs osolíme, přidáme studenou vodu a vytvarujeme hladké těsto, které necháme alespoň hodinu odležet v chladu. Z odpočatého  těsta vyválíme placku, kterou přeneseme do formy a dotvarujeme tak, abychom měli těsto ve všech záhybech a sahalo až po okraj. Těsto na dně propícháme na několika místech špejlí nebo vidličkou, pokryjeme pečícím papírem a zasypeme syrovými fazolemi, aby se těsto při pečení nezvedlo a zachovalo si tvar. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 15 minut. Následně koláč z trouby vyjmeme a necháme vychladnout. Po vychladnutí na koláč rovnoměrně pokládáme jednotlivé suroviny.  Nakonec povrch koláče posypeme sekaným oreganem a zalejeme rozšlehanými vejci. Dáme opět do trouby a dopékáme asi 25 minut.

Více receptů najdete na facebookových  stránkách Calvo: https://www.facebook.com/CalvoCR

O společnosti Calvo

Letos společnost Calvo slaví 75 let od roku 1940, kdy Luisa Calva Sanz otevřel malou továrnu na výrobu konzerv ve městě Carballo na západním pobřeží Galicie ve Španělsku. Zrod této myšlenky se stal začátkem budování mezinárodní firmy v potravinářském průmyslu. Ze španělského trhu se značka Calvo rozšířila na italský trh, kde je dnes se značkou Nostromo druhou na trhu. V roce 2009 získala v Brazílii značku Gomes da Costa, která se stala lídrem. Calvo je se svým širokým a inovativním sortimentem lídrem i ve Španělsku a exportuje do celého světa. Calvo je na trhu v 70 zemích a má více než 4 500 zaměstnanců.

Svět značky Calvo se soustředí na tuňáka, svůj hlavní produkt. Calvo kontroluje dodávky a výběr základní suroviny prostřednictvím své vlastní rybářské flotily a vyrábí ve svých závodech na zpracování ryb ve Španělsku, Salvadoru a Brazílii. V roce 2002 Calvo vstoupilo na trhy Čech, Slovenska a Maďarska prostřednictvím skupiny společností Transtrade. V krátkém čase značka zaujala důležité místo na trhu kvalitních tuňáků a dnes je lídrem mezi prémiovými značkami na Slovensku.

Tajemství spočívá v ušlechtilé, kvalitně zpracované a očištěné surovině s důkladně vybraným nálevem. Tímto se tuňák značky Calvo odlišuje chutí a strukturou, ale i seriózní a stálou politikou značky, která vždy dbá na to, aby uspokojila potřeby svých spotřebitelů. Společnost Calvo získala na Slovensku v roce 2014 ocenění Superbrands. Jedná se o prestižní ocenění v rámci celosvětového nezávislého hodnocení značek, jehož cílem je vybrat nejlepší značky na trhu.

Be Sociable, Share!

Přidání komentáře