3 největší nebezpečí, která na Vás číhají v kuchyni

stk314053rknDnes jsme si pro Vás připravili přehled nejčastějších příčin úrazu v kuchyni a způsoby, jak těmto nešťastným událostem předcházet.

 

Níže uvedená rizika se týkají hlavně kuchyní s nesprávným uspořádáním jednotlivých prvků. V potaz by je však měly vzít i ti z Vás, jejichž kuchyně pochází od značkového výrobce. Víte co se říká, opatrnosti není nikdy dost.

 

Elektřina

Kuchyně je plná elektrospotřebičů, jež jsou vystaveny zatěžkávacím podmínkám v podobě zvýšené vlhkosti, teploty a často stísněného místa. Největší nebezpečí v tomto směru představují kabely, které se mohou častým vypojováním a zapojováním do elektrické sítě poškodit (řeč je zejména o rychlovarných konvicích, toustovačích, mixérech apod.) Jedním z hlavních zásad bezpečného pohybu v kuchyni je pravidelně kontrolovat stav přívodních kabelů a samotných elektrospotřebičů, u kterých bychom měli sledovat, jestli někde „neprobíjí“.

 

Voda

V kuchyni snad každý čas od času něco rozleje. Největším nebezpečím je v tomto směru rozlitá voda, kterou necháme ležet na podlaze. Linoleum, laminát i kachličky jsou, pokud jsou mokré, poměrně kluzkými materiály, na kterých si snadno můžeme způsobit vážná zranění.

Dalším rizikem je voda, která vnikne do poškozených izolací elektrospotřebičů (viz. výše). V kuchyni tedy platí – i sebemenší množství rozlité vody okamžitě utřete, věnujte zvýšenou pozornost manipulaci s vodou v blízkosti elektrospotřebičů a kontrolujte pravidelně stav samotných elektrospotřebičů.

 

Tuky

Tuto kategorii rozdělme na dvě části…

Rozpálené tuky

Vařící tuky představují velké riziko vážných popálenin, které si můžeme způsobit nechtěným převrhnutím pánve s rozpálenými tuky, či přelíváním tuků do jiné nádoby.

Ztuhlé tuky

Řeč je o tucích, které nám ukápnou někde na kuchyňské lince či přímo sporáku. Tuky velmi snadno hoří, a pokud hned veškeré tuky neodstraníme čistícími prostředky hrozí, že si v kuchyni způsobíme otevřený požár.

Závěr

Tři největší rizika, která na nás číhají v kuchyni, již znáte. Již také víte, že nejlepší ochranou je prevence, tj. pravidelná kontrola elektrospotřebičů, utírání rozlité vody, opatrný pohyb u vařících tuků a okamžité odstranění ztuhlých tuků. Dalším typem prevence je pak udržování odpovídajícího stavu samotné kuchyně. Velký význam má samozřejmě i uspořádání kuchyňské linky, kdy se vyplatí investovat peníze do kvalitní kuchyňské linky, která je navržena tak, aby v ní měly elektrospotřebiče dostatek místa a aby hospodyně nemusely při vaření přebíhat tam a zpět a nezvyšovaly tak rizika spojená s pobytem v kuchyni.

TIP: Myslíte to s bezpečností v kuchyni vážně? Pořiďte si kuchyňskou linku od společnosti Sykora, která je zhotovena z kvalitních materiálů a její uspořádání minimalizuje rizika úrazu spojených s pobytem v této části domu.

Be Sociable, Share!

Přidání komentáře